Δημογραφικό και ασφαλιστικά ταμεία

 Κοινός τόπος είναι σήμερα ότι οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στις αποταμιεύσεις, στη συσσώρευση πλούτου και στα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών στα χρόνια που έρχονται. Η μετανάστευση μάλιστα από τις αναπτυσσόμενες στις αναπτυγμένες χώρες δεν μπορεί να συμβάλει παρά μόνο μέχρι ενός ορίου στη λύση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών.

Σε μια έρευνα της Αlpha Βank, π.χ., επισημαινόταν μεταξύ άλλων ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, αναμένεται να καταστεί αρνητικός από την πενταετία 2015-2020, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Και ενώ το δημογραφικό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να τινάξει στον αέρα ακόμη και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της χώρας, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι για πολλά χρόνια η ποιοτική διαχείριση των διαθεσίμων των Ταμείων δεν αντιμετωπίστηκε με τον πρέποντα σεβασμό, καθώς συχνά δευτεροκλασάτα πολιτικά στελέχη με ελάχιστες γνώσεις είχαν λόγο στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων.

Τα αποθεματικά όμως θα πρέπει ως έναν βαθμό να εξασφαλίζουν στους σημερινούς εργαζομένους ότι στο μέλλον θα εισπράξουν τις συντάξεις τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται υπερβολική επιβάρυνση των μελλοντικών εργαζομένων. Με αυτή την έννοια, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών και εισπράξεων μεταξύ των γενεών και λειτουργούν ως σημαντικός παράγοντας κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Νότης Μηταράκης, διευθυντής Επενδυτικής Ερευνας της Fidelity Ιnternational, πρότεινε να μελετηθεί η δημιουργία ενός Ταμείου Διαχείρισης Εθνικού Πλούτου (Sovereign Wealth Fund) και στην Ελλάδα, με δύο στόχους: τη βελτίωση των αποδόσεων και τη στρατηγική ανάπτυξη της οικονομίας. Η διοίκησή του θα μπορούσε να ανατεθεί σε τεχνοκράτες, αλλά η χάραξη της στρατηγικής στην εκάστοτε κυβέρνηση, υπό τον έλεγχο της Βουλής. Το Ταμείο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αμοιβαίο κεφάλαιο, στο οποίο θα συνεισφέρουν το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα τις κινητές και ακίνητες αξίες τους.

Οπως και να έχει το πράγμα, δεδομένης της διατήρησης του δημογραφικού προβλήματος, η ουσιαστική διαχείριση των διαθεσίμων των Ταμείων θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος, ώστε η εξασφάλιση τουλάχιστον της αγοραστικής τους δύναμης να συμβάλει στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Τάσος Μαντικίδης,  mantik@tovima.gr

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009